Στο στούντιο της «Φωνής της Ελλάδας», του ραδιοφώνου της ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό βρέθηκε χθες Τρίτη 4 Ιουλίου, καλεσμένη η διεθνούς φήμης αναγνωρισμένη visual artist Μara Karetsos που ξετύλιξε το νήμα της συναρπαστικής ζωής της, από τη Λάρισα και το Παρίσι μέχρι τη Νέα Υόρκη, και από τον Πολ Φακέτι και τον Αλέξανδρο Ιόλα, μέχρι τον Άντι Γουόρχολ, την Έθελ Κένεντι και την Παλόμα Πικάσο.
Αφορμή για αυτή τη συνέντευξη είναι μια μουσική βραδιά που επιμελείται η ίδια και είναι αφιερωμένη στον Bob Dylan που διοργανώνει την Τρίτη 11 Ιουλίου στις 20:00 στο Ζάππειο Μέγαρο το “Κέντρο Πολιτισμού και Επιστήμης Μάρα Καρέτσος” με εκλεκτούς καλεσμένους και δωρεάν πρόσβαση στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας.
Πιστεύοντας όπως είπε ο Τζον Κένεντι ότι «δεν πρέπει να ρωτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα αλλά τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου» ίδρυσε στην Ελλάδα, το 2022 το «Κέντρο Πολιτισμού και Επιστήμης Μάρα Καρέτσος» που έχει ως στόχο να προβάλλει στο εξωτερικό τους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και να προσελκύσει από το εξωτερικό σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού. «Δεν θέλω να περάσουν οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες τα δύσκολα χρόνια που έζησα στο Παρίσι» εξομολογείται στη Νατάσα Βησσαρίωνος και αναφέρεται στα πολύ δύσκολα χρόνια που έζησε στη γαλλική πρωτεύουσα, προσπαθώντας να εδραιωθεί ως εικαστικός. Παρά τις αντιξοότητες τα κατάφερε και σήμερα έργα της βρίσκονται στις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου ενώ συνεχίζει και εργάζεται με πάθος στο ατελιέ της στη Ριβιέρα. Παράλληλα, δηλώνει: “μέσα μου είμαι ακόμη το κοριτσάκι από τη Λάρισα!“
Η κοσμοπολίτισσα καλλιτέχνιδα αναφέρθηκε στην Ελληνική Ομογένεια της Νέας Υόρκηςπου από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής της εκεί αποτέλεσε για αυτήν μεγάλο στήριγμα. «Κάθε Κυριακή οι ελληνικές εκκλησίες είναι γεμάτες… Κάθε Κυριακή ήμουν και εγώ εκεί γιατί πήγαιναν όλοι οι Έλληνες… ήταν μια Ελλάδα». Άλλωστε την Ελλάδα την κουβαλά πάντα μέσα της και αποτελεί έμπνευση για όλα της τα έργα, που έχουν στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας και της αρχαίας Ελλάδας μέσα από τη δική της σουρεαλιστική ματιά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ξεχωριστό Αλέξανδρο Ιόλα, που την ανακάλυψε στην Αθήνα και πρόβαλλε τα έργα της στη Νέα Υόρκη. «Το όνομα του Ιόλα ήταν διαβατήριο…Ήταν μεγάλος γκαλερίστας και δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα δεν κατάλαβαν πόσο σημαντικός ήταν. Έφυγε απογοητευμένος από την Ελλάδα. Τώρα η οικογένειά του σκέφτεται να δημιουργήσει ένα μουσείο στην πατρίδα μας».
«Ευχαριστώ την Ελλάδα που γεννήθηκα Ελληνίδα» κατέληξε η Mara Karetsos.
Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη εδώ
www.ertnews.gr