Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τα έκτακτα στρατοδικεία 1946 -1951 όπου παρουσιαστήκαν άγνωστες πτυχές.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο των παλιών φυλάκων Λάρισας όπου στεγάζεται το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, στην όποια μίλησαν ο Θανάσης Σερδένης πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ο Θανάσης Βογιατζής συγγραφέας του βιβλίου «Δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου».
Στην ομιλία του ο Θανάσης Σερδένης ανέφερε μεταξύ άλλων:
Η εκδήλωση γίνεται στο χώρο όπου μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, μαζί με άλλους εκατοντάδες αγωνιστές, έγραψαν μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη χώρα μας.
Επιλέξαμε να γίνει η εκδήλωση σήμερα 20 Μάρτη, διότι 20 Μάρτη το 1948 πήραν από αυτό το κτίριο 10 κομμουνιστές και τους εκτέλεσαν στο Μεζούρλο, μετά από δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Λάρισας. Μία δίκη με 63 κατηγορούμενους, οι οποίοι αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και συνέβαλαν στην απελευθέρωση της χώρας μας από τους ναζί κατακτητές. Τα ονόματα των 10 εκτελεσμένων είναι τα παρακάτω: Κλεάνθης Σταματόπουλος, Φώτης Μέμος, Ζήσης Μπίγκας, Γιάννης Παπαγαρυφάλλου, Δημήτρης Κολώνας, Απόστολος Σαριγγούλης, Θωμάς Καναβός, Απόστολος Κοντούλης, Απόστολος Κυριακού, Νικόλαος Τσιαμήτρος.
Τιμάμε και υποκλινόμαστε στις θυσίες και την ανιδιοτέλειά τους, στην αντοχή και στη συνέπειά τους. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε την πάλη για να δικαιωθεί το όραμά τους, η πάλη, η θυσία τους, για να νικήσει τελικά ο λαός.
Μερικά στοιχεία φυλακισμένων την χρονική περίοδο 1946 – 1949, εκτελεσμένων στο Μεζούρλο την χρονική περίοδο 1946 – 1950 και παραπομπές αγωνιστών στα στρατοδικεία.
Το 1946 – 1949 από τη φυλακή Λάρισας πέρασαν 2847, εκτελεσμένοι στο Μεζούρλο από τα στοιχεία που βρήκαμε είναι 440 (529 έστειλαν τα δύο έκτακτα στρατοδικεία Λάρισας), οι δε παραπομπές σε δίκη ήταν 5329.
Αυτή την περίοδο που αναφερόμαστε το ΚΚΕ, η ΟΚΝΕ ήταν οι πρωτεργάτες και αιμοδότες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και έδωσαν χιλιάδες στελέχη και μέλη για την απελευθέρωση της χώρας μας, αλλά και στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.
Γι΄ αυτό ως παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, μέσα από την εκδήλωση επιδιώκουμε να φωτίσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της ταξικής πάλης σήμερα.
Τέτοιο είναι, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι το καπιταλιστικό κράτος δεν γίνεται να αλλάξει χαρακτήρα, όπως δεν γίνεται συνολικά ο καπιταλισμός να γίνει ανθρώπινος.
Το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ θα συνεχίσει να συγκεντρώνει ονόματα αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο Μεζούρλο την περίοδο 1946 – 1951, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τις θανατικές αποφάσεις των εκτάκτων στρατοδικείων με τα ονόματα που έχουμε καταγραμμένα στο Μεζούρλο. Σε αυτή την προσπάθεια σας καλούμε όλους να συμβάλλεται.
Ο Θανάσης Βογιατζής συγγραφέας του βιβλίου του «Δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου» μεταξύ άλλων τόνισε:
“Οι δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο του Βόλου αποτελούν βασικό κομμάτι στην τεράστια “βιομηχανία” καταστολής και διώξεων, στην προσπάθεια σύνθλιψης και εξόντωσης του κινήματος, που οργάνωσε το αστικό κράτος από την ίδρυση του ΚΚΕ, ειδικά μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και στη συνέχεια.
Ο εμφύλιος πόλεμος, ως αντιπαράθεση της αστικής τάξης με το λαϊκό κίνημα, που έφτασε σε ανοιχτή ρήξη με την εξουσία της, δεν περιορίστηκε μόνο στις πολεμικές συγκρούσεις με τον ΔΣΕ. Έπρεπε να τσακίσει το ΕΑΜικό κίνημα και ειδικά τους κομμουνιστές, την πρωτοπορία σε πόλεις και χωριά. Όλοι οι μηχανισμοί του κράτους και του αστικού παρακράτους επιστρατεύτηκαν. Ηδη από τις αρχές του 1945 η “λευκή” τρομοκρατία επιβλήθηκε με αιματηρή βία – δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, βιασμούς, εμπρησμούς κ.λπ. Παράλληλα, η αστική δικαιοσύνη τέθηκε σε εφαρμογή, με συλλήψεις, εκτοπίσεις και δίκες ενάντια σε αγωνιστές για δήθεν κατοχικά εγκλήματα. Σε όλο το διάστημα αυτό, το αστικό κράτος θωρακίζεται νομικά ενάντια στο κίνημα, με μέτρα και νομοθετήματα μονόπλευρης καταστολής. Αποκορύφωμα αποτελεί η υιοθέτηση του Γ’ Ψηφίσματος, τον Ιούνιο του 1946, με βάση το οποίο ιδρύθηκαν τα έκτακτα στρατοδικεία. Το Γ’ Ψήφισμα, το οποίο συμπληρώθηκε με διάφορα νομοθετήματα στη συνέχεια, έστειλε στο απόσπασμα και στα κάτεργα χιλιάδες αγωνιστές. Η νομοθετική δράση του αστικού κράτους, που συνεχίστηκε σε όλη εκείνη την περίοδο, κλιμακώθηκε περισσότερο με τον Αναγκαστικό Νόμο 509, που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του 1947 και έθεσε εκτός νόμου το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Οι διώξεις αυτές, τα βασανιστήρια στην Ασφάλεια, η ηρωική στάση των κομμουνιστών στο δικαστήριο, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γενικευμένης ταξικής σύγκρουσης της περιόδου 1946 – 1949.
Χιλιάδες κομμουνιστές, αντιστασιακοί, ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με το Κόμμα και το κίνημα, σύρθηκαν στα έκτακτα στρατοδικεία με διάφορες κατηγορίες, άδικες και σκληρές. Οι κομμουνιστές αντιμετώπισαν συχνά κατηγορητήρια θανάτου”.