Στα σενάρια για την τιμή του πετρελαίου λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της «Ελληνικά Πετρέλαια» Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το πετρέλαιο σήμερα (2/10) παρουσίασε μια αύξηση, και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.
Ενώ πρόσθεσε:
«Το ενδιαφέρον είναι ότι το Ιράν παράγει περίπου 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από τα 100 τα οποία χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία, το 4% περίπου – και οι κύριοι πελάτες του είναι η Κίνα και η Ινδία.
Από την άποψη αυτή δεν φαίνεται να δημιουργείται πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου στις μεγάλες πετρελαιοκαταναλώτριες χώρες στον κόσμο και αυτό το βλέπουμε και στην τιμή. Σήμερα, δηλαδή το 0,3 με 0,4 σεντς δολαρίου που πήγαν παραπάνω, δεν δείχνουν ότι υπάρχει παγκόσμια ανησυχία στην προμήθεια αργού πετρελαίου.
(…) Φαίνεται πως και αποθέματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τα μεσοπρόθεσμα συμβόλαια του Νοεμβρίου που κοιτάξαμε, καθώς και αυτά των αρχών Δεκεμβρίου, δεν δείχνουν παγκόσμια ανησυχία ως προς την προμήθεια και τις τιμές».
Ακριβαίνει ο «μαύρος χρυσός»
Οι επιπτώσεις στη διεθνή τιμή του πετρελαίου από την κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, αποτυπώνεται στο ότι η ποσοστιαία αύξηση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» ξεπερνά το 5%.
Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας ανόδου σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης.
Σήμερα Τετάρτη (2/10) το μπρεντ ξεπέρασε τα 75 δολάρια το βαρέλι από 71 δολάρια δύο ημέρες πριν, καταγράφοντας αύξηση 5%, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά φθηνότερο από ότι ήταν πριν από 1 χρόνο.
«Ο αντίκτυπος μέχρι στιγμής είναι ήπιος. Νομίζω ότι οι επενδυτές θα μπορέσουν να τον αγνοήσουν προς στιγμήν. Η αγορά έχει υποεκτιμήσει την ρήτρα πολέμου στην τιμή του πετρελαίου αναφέρει το μπλουμπεργκ. Μέχρι στιγμής υπερισχύουν οι φόβοι για περεταίρω μείωση της ζήτησης πετρελαίου λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας» τονίζει ο τραπεζικός αναλυτής Ρομπ Χάουγουορθ.
«Ο πόλεμος είναι θερμότερος από ποτέ αλλά η διαπραγμάτευση για την τιμή του πετρελαίου είναι κανονική, είμαστε μακριά από ιστορικά υψηλές τιμές. Δραστική αύξηση των τιμών μπορεί να επέλθει αν το Ιράν κλείσει τα στενά του Ορμούζ» επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής Στίβεν Σορκ.
Ρεπορταζ ΕΡΤNews: Μαρίνα Δερμετζιάν
www.ertnews.gr