Σε Κυβερνητικό κλιμάκιο, που παρουσίασε στην Κατερίνη την εθνική στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη «Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Πιερία», συμμετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας.
Ο Υφυπουργός παρουσίασε τη Δράση για τη «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», μέσω της οποίας παρέχεται οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους για τη διατήρηση αυτόχθονων φυλών, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Στην Πιερία, από την εν λόγω δράση, ενισχύθηκαν, μέσω δύο προσκλήσεων και μιας παράτασης, 7 δικαιούχοι, λαμβάνοντας το συνολικό ποσό των 230.209 ευρώ.
Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε, επίσης, στη Δράση «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία», η οποία στοχεύει στην επιστημονική υποστήριξη των κτηνοτρόφων, για την παραγωγή και χρησιμοποίηση του κατάλληλου αναπαραγωγικού υλικού στην περιοχή τους και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2025.
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός επεσήμανε τις βασικές επιδιώξεις του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, στις οποίες περιλαμβάνονται η προώθηση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες, νησιωτικές και εσωτερικές περιοχές και η προαγωγή της ανάπτυξης κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, ενώ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου Προγράμματος, για τις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Πιερίας, αγγίζει τα 5,56 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κέλλας στην αλιευτική δύναμη και στις υδατοκαλλιέργειες της Πιερίας, αλλά και στην πρόσφατα υπογραφείσα ΥΑ, στο πλαίσιο της Δράσης 1.6.2 του ΠΑΛΥΘ, για τη χορήγηση αποζημιώσεων στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας, λόγω ζημιών από προστατευόμενα είδη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, μάλιστα, στις ενισχύσεις από το πρόγραμμα de minimis, για τις μυδοκαλλιέργειες, μέσα στο νέο έτος, και στη σύσταση ομάδας εργασίας από το ΥπΑΑΤ, με σκοπό την υποβολή προτάσεων για μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στις μυδοκαλλιέργειες.
Ακολούθως, ο κ. Κέλλας έκανε λόγο για την ολοκλήρωση της κατασκευής δύο τεχνητών υφάλων στις περιοχές Κίτρους και Λιτόχωρου, έργο δημόσιας δαπάνης 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για την παράταση, έως το τέλος του 2025, για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων στον αγροτικό τομέα αποτελεί βασική μέριμνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Υφυπουργός, στο περιθώριο της παρουσίασης, δήλωσε: «Η Πιερία είναι ένας τόπος με δυναμικό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον. Οι πολιτικές του ΥΠΑΑΤ στοχεύουν στη στήριξη των παραγωγών, τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ώστε κάθε γωνιά της Χώρας μας να συμμετέχει ισότιμα στην εθνική ανάπτυξη. Μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά για έναν δυναμικό πρωτογενή τομέα, που θα διασφαλίζει εισόδημα για τους παραγωγούς και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες».
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετείχαν οι Υπουργοί: Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Ακόμα, συμμετείχε ο Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, οι Υφυπουργοί: Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Εσωτερικών, αρμόδιος για την Μακεδονία και τη Θράκη, Κώστας Γκιουλέκας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, καθώς και Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων και υπηρεσιακοί παράγοντες.